"Kebaikan generasi pertama umat ini kerana adanya sifat syahid dan keimanan yang kuat dan binasanya generasi akhir umat ini kerana adanya sifat bakhil dan banyak berangan-angan." - Bukhari dan Muslim

Rabu, 5 Mac 2014

Jodoh

Tenenet.

Tajuk pecah rekod pada abad ini ya anak-anak.

-------------

" Assalamualaikum Kak Nur. "

" Wa'alaikumussalam. Ye, nak apa cik adik sorang ni? "

Tutup buku biru.

" Kak. Ingat tak akak bagi talk masa usrah haritu? Kan akak ada sentuh isu persediaan mencari jodoh tu? Akak boleh terangkan lagi sekali tak? Anis macam blur je. "

Aku perhati muka dia. Tak nampak macam orang tengah 'bergolek-golek' cinta. Tapi nampak betul-betul macam orang blur.

Tempat kosong di sebelah aku tepuk perlahan.

" Meh duduk sini. "

Suasana depan surau sekolah nyaman. Amat.

" Okey, akak nak awak pandang a couple yang duduk dekat hujung pondok sana tu. Awak rasa diorang akan berkahwin ke? "

" Erm. Tak tahu. "

" Okey now akak nak tanya awak. Kalau lah dulu, masa mak dengan ayah awak belum lagi jadi suami isteri. Awak dapat agak tak yang diorang akan jadi suami isteri satu hari nanti? "

" Mestilah tak. Sebab bukan je dapat agak, saya ni lahir pun belum masa tu. Hehe. "

Pap!

" Anisssss..... "

" Hehe. Ya kak. Saya tak akan dapat agak. Sebab jodoh ni Allah yang tentukan. Kan? "

" Ahsanti. Good good. "

" Tapi kak. Kenapa ada orang kata, jodoh tu perlu di cari. Bukan datang bergolek. "

" Apa yang awak faham dengan perlu di cari tu ? "

" Teheee. Akak lah jawab. "

Aku tarik nafas perlahan sambil tengok muka dia yang tengah tunggu jawapan. Ya Allah, beri kefahaman.

" Okey camni. Pendapat akak lah kan, maksud cari tu bukan kita cari 'orang'nya sebab selama mana pun kita cari, kita tetap tak akan jumpa. Tetap tak akan tahu siapa jodoh kita sebab macam yang awak cakap tadi. Jodoh tu rahsia Allah. "

" Kalau dah tak mampu nak cari, buat apa kita cari en? Sama macam kita buang masa. Kita tahu kita tak mampu nak terbang, tapi nak juga beli sayap then berangan nak terbang sambil jerit, "

" Ku percaya ku bisaa terbang~"

Anis sambung. Sumpah rasa macam kelakar gila bila dia sambung dengan penuh semangatnya.

" Okey okey. Setakat ni awak faham tak? "

" Ai ai sir! "

" So bagi akak lah. Definisi 'cari' tu bukan mencari orangnya. Sebab bila kita anggap kita kena mencari Siapa? dia, kita akan rapat dengan semua ajnabi. Senang nak jatuh cinta. Tengok 'alim sikit, melt. Tengok kacak sikit, melt. Dengar suara sedap baca Quran sikit, melt. Bertambah cair bila orang yang macam tadi tu tegur atau bagi respon dekat kita. Nanti senang-senang je rasa ' Ya Allah. Aku rasa dia jodoh aku.' "

" Habis akak rasa cari tu daripada segi macam mana? "

" Akak rasa dengan mempersiapkan diri. Awak get ready dengan ilmu dan kelengkapan. Tapi........"

Suara sengaja aku leret-leretkan.

" Tapi ? "

" Tapi ilmu tu bukan diperuntukkan dengan ilmu tentang rumah tangga je. Ilmu atau kelengkapan yang utama, iaitu belajar untuk cintakan Allah dan Rasul melebihi tahap yang tertinggi. "

Aku tengok dia dah macam nak blur balik.

" Okey macam ni. Awak pernah dengar hadis Rasulullah kalau akak tak silap, ' Tak beriman seseorang tu jika dia tidak mencintai Allah dan Rasul-Nya melebihi ahli keluarga dan seluruhnya.' Lebih kuranglah bunyi hadis tu. "

Dia angguk perlahan. Mata tepat pandang segala perbuatan aku.

" Jadi. Bila kita tak buat persediaan atau lebih tepat, kita tak mencintai Allah terlebih dahulu sebelum berjumpa dengan jodoh, akhir nanti bila berkahwin, awak rasa kita mampu tak untuk cinta Allah lebih daripada pasangan kita sendiri? "

" Kita tak tahu siapa dia jodoh kita. Kita tak tahu bila jodoh kita sampai. Macam mana cara jodoh tu sampai. Tapi yang kita tahu, kita akan mati satu hari nanti. Cepat atau lambat je masa dia. Bila awak dah get ready dengan cinta Dia dalam hati, if awak berkahwin nanti, insyaAllah everything gonna be okey. Sebab ketaatan dalam mematuhi perintah Dia tu dah membentuk awak untuk mentaati bakal husband awak nanti. Dan kalau lah kita tak sempat untuk berkahwin, satu bonus buat kita sebab masa muda kita penuh dengan ketaatan dan rasa cinta untuk Dia. No doubt. Nampak tak dekat situ, kelebihan orang yang fokus dalam membentuk diri menjadi muslim wa mukmin yang berjaya ni. Tak rugi pun. "

" Ouhhhh. Okey. Orang faham! "

Tarik nafas lega. Harap lah dia faham dengan betul-betul faham!

" Awak tahu tak. Beruntung jadi orang yang beriman ni sebab dalam al Quran tak habis-habis mention nama dorang je. Cemburu tahu. Lagi-lagi dekat seorang pemuda atau pemudi yang masa muda dia taat sungguh-sungguh dengan Allah. Langsung tak terfikir untuk jadi macam orang lain. Hidup dia banyak berkhalwat dengan Allah je. Allahu. "

" InsyaAllah kak. Kita akan sampai tahap macam tu kalau kita nak. Kak, nak tanya lagi satu soalan boleh? Soalan ni agak private lahh. Hehe. "

" Ahh sudah. Macam dapat agak je. "

" Hehe. Akak ada suka dekat someone tak? "

Kelu. Walaupun aku dah agak soalan ni yang keluar.

" Yaadaaa yadaaa. Dulu ada lah. Sekarang tak. "

" Woaahhh. Kak Nur dalam diam ekk! Kenapa sekarang tak? "

" Erm. Sebab Allah tak cuit hati akak supaya suka dekat sesiapa? "

" Alaahhh Kak Nur nak mengelak! "

Aku cuma senyum.

Hati tolong jawab,

Sebab aku nak mati dalam keadaan tidak 'menduakan' Allah.

Aku tahu kemampuan aku setakat mana.

Kalau boleh, biarlah aku mati dalam keadaan hati ni tak fokus dekat sesiapa. Sebab masa muda lagi aku belum benar-benar mencintai Dia. Sekejap ingat Dia, sekejap lupa. Entah macam mana keadaan cinta aku kepada Dia nanti, bila hati ni dah mula ada orang yang mengisi nya.

Sungguh. Hanya aku dengan Dia tahu kemampuan aku setakat mana.

" Dah. Akak nak balik dah ni, Anis. "

---------------

Kita adalah watak utama dalam cerita kehidupan kita.

Tak salah untuk kita berangan-angan dalam satu perkara yang dapat me-motivasi-kan diri kita untuk menjadi seseorang yang lebih baik.

Prof Muhaya kata,
Kita adalah watak utama dalam cerita kehidupan kita. Kita lah pelakon. Kita lah director. Kita lah pembuat skrip.

Untuk pembaca yang saya cintai dalam diam *erk*

Live a life. 
Life is better when you decide you don't care. 

Tulusly, 
me. 
2145
05032014
*tabur bunga dekat blog*


Tiada ulasan: